máj
16

Ki vagy Te?

| Szerző: Riem | 6:27 pm

     

 

 ******

      Minden emberhez tartozik egy szó, amelyik leginkább a sajátja. Ott volt Veled, mikor megszülettél (még tán előbb is!) és Veled marad, mikor már  régen nem leszel, csak por és hamu. Varázsszó egy életen keresztül. Jobban sajátod, mint az árnyékod. Ez a szó pedig

a neved.

      A nevünk nagyon fontos részünk. Mindent hordoz belőlünk....  A nevünket nem mi választjuk, hanem szüleink, akik a név mellé egy lehetőséget adtak nekünk az életre.  Ez a név az a kód, betűsor, ami a saját individumunkat jelöli, ami kiemel a tömegből és megismételhetetlenül egyedivé tesz. S a világ ebbe a névbe fektet be, nagy haszon reményében. Egyedi tudássösszetételt vár tőlünk, új látásmódokat, problémafelvetést és minőségi megoldásokat. S amit leteszünk az asztalra, az kerül a nevünk alá.

Becsüljük meg a nevünket.

      Ha tudod, hogy mit jelent, milyen nagy emberek hordták előtted, ők milyen cselekedetet tapasztottak hozzá, milyen nyelvből, milyen korból származik, netán ki alkotta, más nyelven hogyan szól,  közelebb kerülsz Magadhoz egy lépéssel. Emelt fővel hordhatjuk-e, vagy nekünk kell nagyszerűvé tenni?

      Mert ez fontos. Tegyük nagyszerűvé. Üzenetet küldünk vele magunkról a világba! És legyen ez az üzenet szép, békés, nyugodt, érdeklődő és bölcs.

A nevünk mi vagyunk. Elválaszthatatlanul.

  

  

 

     

A bejegyzés trackback címe:

https://informativ.blog.hu/api/trackback/id/tr642908854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szovaria 2011.06.09. 07:21:00

Nemrég olvastam, hogy egy szülőpár, egy anya és egy apa / vagy minek nevezzem őket?/ kisfiuknak a Betyár keresztnevet akarták adni. A szülők összevont vezetéknevével együtt ez lett volna a gyermek neve:
Hortobágyi-Csikós Betyár.
A hivatal elutasította kérelmüket.De ettől még előfordulnak olyan névválasztások /pl. egy családban a három lány nevei: Eper, Szeder, Ribizli/ ami már az embert kiskorában közröhej tárgyává teszi. Ezzel lehet-e azonosulni?

Riem 2011.06.09. 18:32:34

@Szovaria: Amit leírtál Drága Barátnőm, az enyhén szólva a hülyeség tipikus példája. Remélhetőleg a lányoknak, különösen Ribizlinek, felnőtt korukban lesz annyi eszük, hogy méltó nevet válasszanak és anyakönyveztessenek maguknak. Igy lesz sokszor a Boglárkából Boglár vagy a Hajnalkából Hajnal. Talán Ribizli is rátalál mondjuk a Rebekára.
süti beállítások módosítása