máj
21

      Ha az élet dolgaiban biztonságosan szeretnénk eligazodni, önbizalmunkat  fokozza, ha véleményünk van a minket körülvevő dolgokról. Ám a világ rohanása, a történések gyors sorolása akadályoz. Nincs idő átgondolni az információt, és véleményt alkotni róla. Ilyenkor elővesszük a korábbi életszakaszainkban olyan jó szolgálatot tett automatizmust. Habitusunknak megfelelően jónak, vagy rossznak minősítjük a hírt, sokszor szinte függetlenül annak igazi lényegétől.

      Ha azt halljuk, hogy "az üveghegyen túli országban kitört a lázadás", egyeseknek felkelti a figyelmét maga a hír, de ők vannak legkevesebben. A többségnek az "üveg", a "hegy", a "lázadás" vagy a "kitörés" ragadja meg a fantáziáját. És eszerint kategorizál. Így születnek a félreértések, félremagyarázások, laza esetben a pletykák, komolyabb esetben pedig az előítéletek. Néha a pozitív, de legtöbbször a negatív előítéletek.

      Miért vagyunk olyan nagyon vevők az előítéletekre? Mert azonnali véleményalkotási megoldást kínálnak. Nem kell gondolkodni, máris mindent tudunk X-ről, Y-ról, Z-ről.

      Miért veszélyes ez?

      Mert egyre inkább elsikkad a lényeg, egyre felszínesebbek vagyunk, s ha nem is vesszük azonnal észre, egyre kevesebbet tudunk. Viszont egyre több lesz az előítéletünk. Néha már az egész életünk előítéletek halmaza.

      Az előítéletek pedig kiszorítják gondolatvilágunkból a kreativitást, az önálló építő gondolatokat, a valódi elmélyülést, az alkotás vágyát, a valódi örömöt, a szépség felfogásának képességét. Kilépünk valódi világunkból és elkezdjük egy másik ember életét élni . S eltemetjük saját magunkat.

Valódi fel nem ismert vágyainkkal, képességeinkkel,  tehetségünkkel.

      Ezer emberből egynél talán, ha a született tehetség a jó körülményekkel párosulva, értéket hoz létre. Ám ehhez kell az az ezer ember.  S ha automatizmusunk, és ezzel kapcsolatos tevékenységünk miatt annyian "kigyomlálódunk" az ezerből, bizony nem ezer, hanem 2-3-4 ezer kell majd, hogy statisztikailag egyetlen komoly érték felszínre kerüljön.

      Ilyen gazdagok vagyunk? Merő kényelemből, kiirtjuk a társadalmat továbbvivő, a fejlődést elősegítő értéket?

      Már most sem értjük a gépeinket, csak használjuk.  Beláthatatlan a felelőtlenség következménye........

      Pokolba az előítéletekkel!!!! Merjük kimondani, hogy "nem tudom", "nincs véleményem".

      Vagy vegyük elő a szürkeállományunkat, álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át a a hírek lényegét. Okos fejjel, tárgyilagosan. Hátha eszünkbe jut róla valami...........

 

A bejegyzés trackback címe:

https://informativ.blog.hu/api/trackback/id/tr732922006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szovaria 2011.06.09. 08:19:09

Az előítéletekről Wass Albert tollából.

„Na, már most, van valaki, aki egyedül marad az erdőn. Egy gyermek. Egy leány. Puszta egyedül az Urszu torkában. És a többi látja ezt. És látja azt, hogy olyan dolgokat tud, amiket ők nem tudnak, mert ők nem voltak egyedül az Urszuban, hogy megtanulhassák. Hanem egyebeket tanultak, és azokon az egyebeken keresztül látják azt a másikat. Érted? Azon a hályogon keresztül, ami rosszaságból való, és ezért akármit néznek vele, rosszaságot látnak.”
/részlet:A funtineli boszorkány c. regényből/

Így fogalmazta meg az író az előítéletekről való gondolatait. Ilyen egyszerűen és mélyen.
Ilyenek vagyunk mi, emberek, ilyen hályogos szeműek.
süti beállítások módosítása